Kontakt lensler çok yönlüdür. Yaygın kontakt lens çeşitlerinin artılarını ve eksilerini bilmenize bu yazımız ile yardımcı olacağız.

Yumuşak Kontakt Lensler Nedir?

Yumuşak kontakt lensler en sık reçete edilen kontakt lenslerin başında gelmektedir. Çeşitli görüş sorunlarını düzeltmek için kullanılabilirler. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Miyop
  • Hipermetrop
  • Astigmatizm
  • Presbyopi

Yumuşak kontakt lensler rahattır ve sert gaz geçirgen lenslere göre daha kolay uyum sağlamaktadırlar. Yumuşak kontakt lensler, bazı çeşit tiplerde bulunmaktadır:

  • Günlük lensler: Günlük lensler bir günlük kullanım için tasarlanmıştır. Bu lensleri geceleri çıkarıp atmalısınız. Diğer seçenekler arasında iki haftalık tek kullanımlık lensler, aylık tek kullanımlık lensler ve bazı reçeteler için üç ayda bir kullanılıp atılan lensler de bulunmaktadır. Genel olarak, temizlik ve dezenfeksiyon açısından bu lensleri her gece çıkarmalısınız ve ertesi gün yeni bir çift kullanmalısınız.
  • Geceleri de kullanılabilen lensler: Bazı yumuşak kontakt lensler, uyurken de dahil olmak üzere yaklaşık 30 güne kadar sürekli olarak kullanılabilirler. Bununla beraber, bu tür uzun süreli kullanım lensleri, lens altında birikintilerin birikmesine, kornea sorunları veya ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.

Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lensler Nedir?

Sert gaz geçirgen lensler, çoğu görüş problemi olan kişiler için net bir görüş sağlamaktadır. Bu kontakt lensler, yumuşak kontakt lensleri deneyip sonuçlardan memnun kalmadıysanız veya “kuru gözleriniz” varsa size yardımcı olabilmektedir.

Sert gaz geçirgen kontakt lensler, yumuşak kontakt lenslere göre daha dayanıklı olan lenslerdir. Aynı zamanda daha fazla nefes alarak korneaya daha yüksek miktarda oksijen gitmesini sağlamaktadır. Bu kontakt lensler geceleri temizlik ve dezenfeksiyon için çıkarılmalıdır, fakat bazı lensler bir hafta hatta yaklaşık 30 gün boyunca kullanılabilirler.

Sert gaz geçirgen kontakt lenslere alışmak birkaç gün veya birkaç hafta sürebilmektedir. Fakat reçeteniz değişmez ise ve lenslerinizin bakımını doğru şekilde yaparsanız aynı çift lensi iki üç yıla kadar sorunsuz kullanabilirsiniz.

Özel Kontakt Lensler Nelerdir?

Görüş ihtiyaçlarınıza göre, özel kontakt lensleri düşünebilirsiniz. Bu lenslerden bazıları şunlardır:

  • Hybrit Kontakt Lensler. Hybrit kontakt lensler, yumuşak bir dış halka ile çevrelenmiş sert gaz geçirgen bir merkeze sahip yapıdadır. Miyop, hipermetrop, astigmatizm ve presbyopi gibi görüş kayıplarının yanı sıra düzensiz kornea eğriliğini düzeltebilen lenslerdir. Aynı zamanda, normal gaz geçirgen lenslerden daha rahat kullanılabilmektedirler.
  • Multifocal Kontakt Lensler. Bu lensler çeşitli materyallerde mevcut olup miyop, hipermetrop ve presbyopi rahatsızlıklarını aynı anda düzeltebilmektedir.
  • Renkli Kontakt Lensler. Kontakt lensler kozmetik veya tedavi amaçlı olarak renkli olarak bulunmaktadırlar. Renkli lensler örneğin; renk algısını geliştirebilir ve renk körlüğünü telafi edebilmektedir.
  • Scleral Kontakt Lensler. Bu katı gaz geçirgen lensler diğer lenslere göre daha büyük olup, göz küresinin beyaz dış katmanına kadar gözlerinizi çevrelemektedir. Düzensiz veya bozuk bir korneanız varsa, görüşün düzeltilmesine yardımcı olmaktadırlar.
  • Ortokeratoloji Kontakt Lensler. Bu özel sert gaz geçirgen lensler, uyku sırasında korneanızın eğrisini geçici olarak değiştirmek amacıyla kullanılır. Bu, size uyanıkken net bir görüş sağlamaktadır.
  • Kontakt Lens Kaplamaları. Bu işlem, lensin yüzeyini kaygan hale getirerek lense yapışabilecek bakterilere karşı daha dirençli hale getirmektedir. Kaplama, yumuşak ve sert gaz geçirgen kontakt lenslere rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir